.
שולי שובלי - מטפלת גוף נפש
קישור לעמוד הבית
אודות שולי שובלי
הבלוג של שולי שובלי
שולי שובלי - תחומי עיסוק
שולי שובלי - ממליצים
שולי שובלי - יצירת קשר

• טיפולי מגע

מגע הוא צורך אנושי בסיסי וראשוני, בלי מגע התינוק לא ישרוד.
המטרה של טיפולי המגע היא לגשר על הפער שקיים בין תחושות המטופל, החסך שלו במגע המותאם לו ובין הצורך שלו במגע, באמצעות טיפולי מגע שיתאימו במיוחד בשבילו.
המגע הנו מרפא. כאשר אנו רואים מישהו נסער או בוכה, הדבר הראשון שאנו עושים הוא להניח עליו יד, לחבק אותו, בדיוק מהסיבה שלמגע יש יכולת לנחם, להכיל ולהרגיע.
 

למי טיפול במגע יכול להתאים ?

לאדם שיש הפרעה לעיבוד התחושתי, המכונה גם ליקוי באינטגרציה החושית.  הפרעה זו מתרחשת כאשר המוח מעבד באופן בלתי אפקטיבי מסרים חושיים המגיעים מגופו של האדם או מסביבתו. הליקוי בא לידי ביטוי בכך שהאדם מתקשה להגיב בדרך סתגלנית לתחושות יומיומיות, אשר אחרים לא רואים בהן קושי. הדבר מתבטא בתגובות לא רגילות שיכולות להתרחש בכל אחת ממערכות החושים.

לדוגמה:
  1. חלק מהאנשים מוצאים את הבדים העשויים מצמר מגרדים וקשה להם ללבוש אותם, בעוד שאחרים לא, ואנשים מסוימים עלולים לחוות בחילה בפארק שעשועים, בזמן שחבריהם נהנים. הפרעה לעיבוד התחושתי מאופיינת בבעיות משמעותיות לארגן תחושה, שמגיעה מהגוף והסביבה. ההפרעה מתבטאת בקשיים בתפקוד באחד או יותר מתחומי החיים המרכזיים כמו: תפוקה בעבודה, פנאי ומשחק.
  2. קושי במגע עם אנשים וקושי בהכנסות אנשים לטריטוריה שלי.
  3. הימנעות ממגע, קושי במערכות יחסים ובאינטימיות.
 
תהליך העיבוד החושי הוגדר על ידי הפסיכולוגית אנה ז'אן איירס בשנת 1972 כ"תהליך נוירולוגי המארגן את התחושה מהגוף של האדם עצמו ומהסביבה, ומאפשר שימוש בגוף בצורה יעילה בסביבה".

החושים מספקים מידע מהמערכות השונות: מערכת ויזואלית (חוש הראיה), מערכת טקטילית (חוש המישוש, המגע), מערכת אודיטורית (חוש השמיעה), מערכת פרופריוצפטיבית (מגע עמוק), המערכת האוראלית, מערכת הריח, מערכת וסטיבולרית (שיווי המשקל); כדי לתפקד כראוי. המסלול של עיבוד התחושות עובר בשלבים ההתחלתיים דרך אזורים בגזע המח ובמרכז המח. האזורים האלו מעורבים בתהליכים הכוללים תיאום, תשומת לב, עוררות ותפקוד אוטונומי. לאחר שהמידע החושי עובר דרך המרכזים האלה, הוא מנותב לאזורים במוח שאחראים על רגשות.

עור משני הוא מונח שנטבע על ידי האנליטיקאית אסתר ביק. המונח עור משני מתייחס לתצורה הגנתית המתפתחת כתוצאה מיחסי אובייקט לקויים בינקות המוקדמת.
ביק הניחה כי התינוק מגיעה אל העולם כאשר הוא מצוי במצב של אי-אינטגרציה: הוא אינו חווה את חוויותיו ואת חלקי גופו ואישיותו כמאוגדים באופן אינטגרטיבי אלא כמנותקים זה מזה מבלי שיצרו עצמי שלם ולכיד. בשלב זה בו ארגון האישיות הוא פרימיטיבי וראשוני כל כך, האינטגרציה של חלקי האישיות של התינוק תלויה לחלוטין באובייקטים שלו. ביק הציעה כי התינוק זקוק למעטפת פיסית-נפשית שתאחד את חלקי הגוף והאישיות, וכי הטיפול הפיסי-נפשי שההורה מעניק לתינוק מספק לו מעין מעטפת עורית הנחווית כמאגדת את חלקי הגוף-נפש. עם הזמן, התינוק מפנים את המעטפת העורית שנוצרה על ידי האובייקט, וכך מפנים גם את הפונקציה העוטפת, המכילה והאינטגרטיבית. הפנמה זו מאפשרת לו להתחיל לחוות את עצמו באופן אינטגרטיבי יותר אשר מהווה את הבסיס להמשך ההתפתחות הנורמלית של העצמי.

תהליך זה מתרחש כאשר ההורה מספק לילד מעטפת עורית טובה ומותאמת, אך ביק התייחסה גם למצבים בהם ההורה אינו מצליח לספק לתינוק מעטפת זו. חוסר היכולת לספק מעטפת ראשונית עשוי לנבוע מתפקוד הורי לקוי אך גם, לטענתה של ביק, מרמות מולדות גבוהות של צרות עין אשר גורמות לתינוק להתקיף את פונקציית ההפנמה. כיום יש הטוענים כי גם הפרעות מולדות כמו אוטיזם או מזג קשה במיוחד המציב בפני הורים דרישות בלתי אפשרויות עלולים להביא לפגיעה ביצירת המעטפת העורית.

כאשר פונקציית העור הראשונית נכשלת, התינוק עשוי לפתח עור משני המהווה תצורה הגנתית בה התלות באובייקט מוחלפת בפסאודו-עצמאות. כך, למעשה, התינוק יוצר לעצמו מעטפת עור משני המחליפה את המעטפת הראשונית החסרה. בכך, התינוק מצליח ליצור לעצמו מעטפת אשר מאפשרת לו לשרוד ולהתפתח- אך ההתפתחות תהיה בדרך כלל לקויה. למשל, ביק הציעה כי תצורות עור משני הגנתיות יכולות להתבטא באקזמה, פריחה או מחלות עור אחרות דרכן התינוק בונה לעצמו עור משני חלופי קונקרטי. במקרים אחרים, תצורת העור המשני ההגנתית תהיה סמויה יותר ותתבטא, למשל, בעמד נפשית של "עור פיל". ביק הדגישה כי על אף שתצורת עור משני מאפשרת לתינוק לשרוד, היא אינה מאפשרת אינטגרציה אמיתית של האישיות, וכי אישיותו של התינוק נותרת מפורקת ופרגמנטרית מתחת למעטה המתפקד.

סוגי טיפולי המגע:

  1. טיפול במגע שמתבצע עם בגדים - טיפול שכולל דמיון מודרך בשילוב עם מגע, שמטרתו לשחרר את הכיווצים הפנימיים, להרגיע ולאזן את הגוף.
  2. עיסוי רקמות עמוק אנרגטי – עיסוי עם שמן שקדים היפואלרגני, שנמרח על כל הגוף ומטרתו לשחרר את השרירים התפוסים והכואבים, שאליהם הודחקו הכאבים הרגשיים והנפשיים.